Project Waterfilters voor Nepal

 

Project Waterfilters voor Nepal

 

 

 

De motivatie voor dit project lag in de grote problemen die ontstonden na de zware aardbevingen die begonnen op 25 april 2015. Het waren de zwaarste aardbevingen sinds 81 jaar.
Bij deze aardbeving zijn bij de eerste beving minstens 7.557 mensen omgekomen en meer dan 14.123 mensen gewond geraakt. De meeste slachtoffers vielen in Nepal, maar er vielen ook slachtoffers in omringende landen waaronder India, China en Bangladesh.
Met name dicht bij het epicentrum zijn enkele plaatsen door de aardbeving nagenoeg geheel van de kaart geveegd, waaronder het dorp Langtang dat geheel door rotsblokken en ijs werd bedolven. In de regio van Langtang en langs de Trishuli-rivier vonden in de dagen erna nog enkele grote aardverschuivingen plaats.
De Nepalese overheid bestempelde 191.058 huizen als verwoest en nog eens 174.162 als beschadigd. De overheid hield er rekening mee dat het aantal verwoeste huizen kon oplopen tot 500.000. UNICEF maakte bekend dat er bijna een miljoen kinderen "zwaar getroffen" zijn door de aardbeving.


Met deze ramp op de achtergrond werd in 2017 begonnen met het sturen van drinkwater filters naar de regio Pokhara en andere gebieden. Schoon en veilig drinkwater is in veel gebieden nog steeds een grote zorg, vooral waar het gaat om ouderen en kinderen. Tijdens een dergelijke ramp is schoon en veilig drinkwater één van de belangrijke vormen van hulp.
Via verschillende kanalen heeft stichting IBOTA waterfilters kunnen sturen naar de getroffen gebieden. Helaas beperkt de noodzaak van deze hulp zich niet tot de eerste tijd na een dergelijk catastrofe. Nu in 2020 zijn er nog steeds situaties waarbij veilig drinkwater een kwestie is van leven of dood, vooral waar het gaat om ouderen en kinderen.
In de afgelopen paar jaar zijn in samenwerking met de internationale zending en hulporganisatie Youth with a Mission 22 pakketten met in totaal bijna 1300 waterfilters verstuurd naar het gebied rond de stad Pokhara in centraal-Nepal.

 

Een klein team van stichting IBOTA heeft in November 2019 het gebied bezocht, mede om de eerste termijn van dit project te evalueren. Daaruit bleek dat dit project bijna een schoolvoorbeeld was, zoals we een hulpproject graag zien. De reacties waren “de waterfilters zijn zeer effectief en gemakkelijk in gebruik”
Juist omdat de mensen zo enthousiast zijn over het gebruik van deze filters, is ons door onze lokale partner in Nepal gevraagd of het project kan worden verlengd met een tweede termijn.

 

IBOTA Drinkwater Fonds (IDF)
Vanuit het IDF kan een beroep worden gedaan voor drinkwaterfilters die in acute situaties snel kunnen worden ingezet. Het IDF is een fonds met een ANBI status, waaraan door particulieren, bedrijven en externe fondsen kan worden gedoneerd. Deze donaties zijn belasting aftrekbaar, waarbij meer dan 90% van de financiën direct worden ingezet voor waterfilters.

 

U kunt uw gift overmaken op:

 
Rekening: NL69 RABO 0396 5377 23
 
Ten name van: Stichting IBOTA
 
Onder vermelding van: Nepal