Projecten

Oekraïne

Miljoenen mensen in heel Oekraïne lijden aan een gebrek aan water – ofwel schoon drinkwater of voor de dagelijkse hygiëne. Tal van waterleidingen zijn beschadigd en kunnen niet worden gerepareerd vanwege de constante beschietingen. Voor kinderen is het een kwestie van leven en dood.

Mensen smelten water uit sneeuw, halen regenwater, uit boilers, halen het uit rivieren of scheppen het uit de plassen. Dit water is gevaarlijk, maar het kan levens redden van uitdroging.

Unicef meldt dat 1,4 miljoen mensen zonder stromend water leven in het door oorlog getroffen Oekraïne. 4,6 miljoen mensen in heel Oekraïne hebben geen toegang tot veilig water vanwege het verwoeste waternetwerk en stroomstoringen.

Wij willen samen met Help Them To Safety in Eindhoven en de lokale contacten in Oekraïne graag 2.000 waterfilters naar Oekraïne sturen. Vanuit Stichting IBOTA hebben we eerder al 250 filters die kant op kunnen sturen. Nu hebben we jullie hulp nodig.. Doneren kan via IBOTA:

Nepal

Na de aarbeving in 2015 in Nepal werden verschillende gebieden totaal van de kaart geveegd. Er vielen veel slachtoffers en talloze huizen waren verwoest. Tijdens een dergelijke ramp is schoon drinkwater één van de belangrijkste vormen van hulp. Via verschillende kanalen kon IBOTA waterfilters sturen naar de getroffen gebieden. Vandaag de dag is de vraag om schoon drinkwater op die plekken nog steeds van levensbelang en is het project verlengd met een tweede termijn.

Haïti

Tijdens de zware aardbeving op Haïti in 2010 is IBOTA begonnen met het beschikbaar stellen van drinkwater filters op dit eiland. Orkaan Matthew verwoestte in 2016 op Haïti zo’n 200.000 huizen waardoor 1,4 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hadden. Wij zien dat schoon drinkwater na elke natuurramp een terugkerend probleem is. Schoon en veilig drinkwater is van levensbelang. Ook maanden ná een aardbeving of orkaan is dit een groot probleem en een ziekteveroorzaker onder de zeer arme bevolking.

IBOTA kon in samenwerking met lokale partners waterfilters verspreiden waardoor er veel gezinnen geholpen werden aan schoon drinkwater. Door het succes van dit project loopt het nu nog steeds.  

Indonesië

In Indonesië zijn vrijwel alle waterbronnen vervuild. Water kan gekookt worden voor consumptie maar dit is kostbaar en moet goed gebeuren. Het kopen van water is ook niet mogelijk voor iedere Indonesiër.

Het project op Java is bedoeld om Indonesiërs te helpen aan gezond drinkwater, waardoor de gezondheid en economische omstandigheden van de hele gemeenschap duurzaam wordt verbeterd.

Noodhulp

Schoondrinkwater is van levensbelang, juist ook in rampgebieden. IBOTA kan in samenwerking met verschillende organisaties snelle en adequate hulp geven in deze situaties. Voorbeelden waarin IBOTA de afgelopen jaren heeft geholpen: verschillende projecten Noord India, Haïti, Bangladesh. Uit sommige noodhulp projecten vloeide een lange termijn ontwikkelingssamenwerking voort; zoals in het geval van Nepal en Haïti.

Training

Na distributie van het waterfilter wordt er een follow-up gedaan met elke ontvanger door een coaching programma van drie maanden. Deze training gaat onder andere over de oorzaken van ziekten zoals dysenterie en de daaruit voorkomende kindersterfte. Het is niet vanzelfsprekend voor veel mensen dat besmet drinkwater vaak de oorzaak is dat kinderen ziek worden.

Mede door het geven van advies op het gebied van WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne) helpt het project mensen om zich bewust te worden van risico’s dat onveilig drinkwater met zich meebrengt.