Projecten

Projecten in Afrika:

o.a. Sierra Leone, Guinee, Mozambique, Oeganda

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de definitie van toegang tot schoon drinkwater als volgt:
Drinkwater van nabije bronnen, vrij van vervuiling en beschikbaar wanneer dat nodig is.

Helaas is op veel plekken op het Afrikaanse continent een gebrek aan schoon en veilig drinkwater. Met name door overstromingen, cyclonen en tropische stormen de afgelopen jaren is ziekte door watergedragen ziekten zoals Cholera doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen tot 5 jaar.

Samen met onze partners maken we in kleinschalige projecten AQUA Logic drinkwaterfilters beschikbaar aan gezinnen in nood. Helpt u mee? Dankuwel!!
Doneren kan via de volgende betaallink (IDEAL):

Waterfilters voor Turkije

Via onze partnerorganisatie RescueNet en haar contacten in Turkije wordt er gevraagd om waterfilters te sturen naar het rampgebied. Om dit mogelijk te maken vragen we om uw hulp.

Voor slechts 24 euro geeft u een waterfilter voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije

Veel kinderen en gezinnen kampen met de gevolgen van de aardbevingen, waaronder een gebrek aan toegang tot schoon drinkwater. Als voorzorgsmaatregel is de reguliere waterwinning op veel plaatsen gestopt, uit angst voor mogelijke beschadigingen aan water- en rioleringsnetwerken die het drinkwater kunnen verontreinigen.  Met het grote aantal infrastructuur dat nog beoordeeld moet worden, zal dit de komende weken zo blijven.

“Kinderen en gezinnen hebben dringend extra steun nodig”, zei UNICEF-woordvoerder James Elder op 14 februari tijdens een briefing in het Palais des Nations in Genève.

“Iedereen, overal heeft meer steun nodig. Meer veilig water. Meer warmte. Meer beschutting. Meer medicijnen. Meer geld.”

Wij willen helpen en daar hebben we jullie hulp bij nodig.. Doneren kan via Stichting IBOTA (anbi). Dankuwel!

Oekraïne

Miljoenen mensen in heel Oekraïne lijden aan een gebrek aan water – ofwel schoon drinkwater of voor de dagelijkse hygiëne. Tal van waterleidingen zijn beschadigd en kunnen niet worden gerepareerd vanwege de constante beschietingen. Voor kinderen is het een kwestie van leven en dood.

Mensen smelten water uit sneeuw, halen regenwater, uit boilers, halen het uit rivieren of scheppen het uit de plassen. Dit water is gevaarlijk, maar het kan levens redden van uitdroging.

Unicef meldt dat 1,4 miljoen mensen zonder stromend water leven in het door oorlog getroffen Oekraïne. 4,6 miljoen mensen in heel Oekraïne hebben geen toegang tot veilig water vanwege het verwoeste waternetwerk en stroomstoringen.

Wij willen samen met de lokale contacten in Oekraïne graag 2.000 waterfilters naar Oekraïne sturen. Vanuit Stichting IBOTA hebben we eerder al 250 filters die kant op kunnen sturen. Nu hebben we jullie hulp nodig.. Doneren kan via IBOTA:

“Honderden doden in Pakistan door ziekten na overstromingen”

In Pakistan zijn 324 mensen overleden aan diarree, malaria, dengue en huidinfecties als gevolg van de zware overstromingen. Als de benodigde hulp langer uitblijft kan de situatie nog meer uit de hand lopen, melden autoriteiten.

Stilstaand water vormt een broedplaats voor bacteriën en muggen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een tweede ramp door de verspreiding van ziektes door het water.

Een derde van Pakistan staat onder water door de natuurramp en 33 miljoen mensen zijn getroffen. Honderdduizenden mensen verloren hun woning en leven nu in tentenkampen.

Monstermoesson

Sinds juni kampt Pakistan met een “monstermoesson”. Gewassen en honderden dorpen zijn weggespoeld en belangrijke infrastructuur als wegen en ziekenhuizen is vernield. Volgens experts is de hevige regenval hoogstwaarschijnlijk een gevolg van klimaatverandering.

Volgens persbureau AP zijn er momenteel 1569 mensen om het leven gekomen door de overstromingen. Dit aantal is zonder de 324 slachtoffers van de ziektes. Een groot deel van hen, 701 slachtoffers, komt uit de provincie Sindh in het zuiden van Pakistan.

Koken en drinken met vervuild water

Er is een groot tekort aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Koken met en drinken van vervuild water is door de huidige situatie onvermijdelijk.

Wij willen en daar hebben we jullie hulp bij nodig.. Doneren kan via Stichting IBOTA (anbi). Dankuwel!

Bron: https://nos.nl/artikel/2445442-honderden-doden-in-pakistan-door-ziekten-na-overstromingen

Nepal

Na de aarbeving in 2015 in Nepal werden verschillende gebieden totaal van de kaart geveegd. Er vielen veel slachtoffers en talloze huizen waren verwoest. Tijdens een dergelijke ramp is schoon drinkwater één van de belangrijkste vormen van hulp. Via verschillende kanalen kon IBOTA waterfilters sturen naar de getroffen gebieden. Vandaag de dag is de vraag om schoon drinkwater op die plekken nog steeds van levensbelang en is het project verlengd met een tweede termijn.

Haïti

IBOTA kon in samenwerking met lokale partners waterfilters verspreiden waardoor er veel gezinnen geholpen werden aan schoon drinkwater. Door het succes van dit project loopt het nu nog steeds.  

Tijdens de zware aardbeving op Haïti in 2010 is IBOTA begonnen met het beschikbaar stellen van drinkwater filters op dit eiland. Orkaan Matthew verwoestte in 2016 op Haïti zo’n 200.000 huizen waardoor 1,4 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hadden. Wij zien dat schoon drinkwater na elke natuurramp een terugkerend probleem is. Schoon en veilig drinkwater is van levensbelang. Ook maanden ná een aardbeving of orkaan is dit een groot probleem en een ziekteveroorzaker onder de zeer arme bevolking.

Indonesië

In Indonesië zijn vrijwel alle waterbronnen vervuild. Water kan gekookt worden voor consumptie maar dit is kostbaar en moet goed gebeuren. Het kopen van water is ook niet mogelijk voor iedere Indonesiër.

Het project op Java is bedoeld om Indonesiërs te helpen aan gezond drinkwater, waardoor de gezondheid en economische omstandigheden van de hele gemeenschap duurzaam wordt verbeterd.

Noodhulp

Schoondrinkwater is van levensbelang, juist ook in rampgebieden. IBOTA kan in samenwerking met verschillende organisaties snelle en adequate hulp geven in deze situaties. Voorbeelden waarin IBOTA de afgelopen jaren heeft geholpen: verschillende projecten Noord India, Haïti, Bangladesh. Uit sommige noodhulp projecten vloeide een lange termijn ontwikkelingssamenwerking voort; zoals in het geval van Nepal en Haïti.

Training

Na distributie van het waterfilter wordt er een follow-up gedaan met elke ontvanger door een coaching programma van drie maanden. Deze training gaat onder andere over de oorzaken van ziekten zoals dysenterie en de daaruit voorkomende kindersterfte. Het is niet vanzelfsprekend voor veel mensen dat besmet drinkwater vaak de oorzaak is dat kinderen ziek worden.

Mede door het geven van advies op het gebied van WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne) helpt het project mensen om zich bewust te worden van risico’s dat onveilig drinkwater met zich meebrengt.