Waterfilters

Om aan specifieke eisen te kunnen voldoen heeft Stichting IBOTA diverse waterfilters laten ontwikkelen. Deze filters worden veelal GRATIS weggegeven voor mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Elk gezin krijgt een eigen filter. Hierdoor ligt de verantwoordelijkheid en eigenaarschap bij de mensen zelf en niet in de community. Voor alle filters geldt dat het gemakkelijk door een gezin voor minimaal een jaar gebruikt kan worden.

Hieronder bespreken we het waterfilter dat het meest gebruikt wordt in het ontwikkelingswerk:
het AQUA Logic Siphon-C-Ultra filter.

Deze filter is te koop in de AQUA Logic webshop
www.aqualogic.nl

Siphon – C-Ultra – waterfilter

Het Siphon – C-Ultra filter is een Ultra filter met een hoge reductie van micro-organismen, zoals de E-coli bacterie dat met 99,9999 % gereduceerd wordt.

Het gaat hierbij om een drietraps-filter.
De eerste trap bestaat uit een dubbel-fleece filterhoes, het zogenaamde sedimentfilter. Dit houdt alle zichtbare vervuiling tegen. Denk aan zand bijvoorbeeld.
De tweede trap is een Actieve-kool filter, waarin geur, kleur en smaakstoffen worden geadsorbeerd.
De derde trap bestaat uit een Ultrafilter van honderden capillaire buisjes met een poriegrootte van 0,03 micron, waarmee micro-organismen worden tegengehouden.

Het gebruiksprincipe is zeer eenvoudig. Het enige wat men nodig heeft is een emmer met vervuild water, van waaruit de Siphon-C-Ultra het water door zwaartekracht hevelt.

Het Siphon-C-Ultra filter is een zogeheten Point of Use filter. Dat wil zeggen dat het water behandeld wordt, daar waar het wordt gebruikt. Hierdoor wordt het risico op besmetting tijdens het traject van bron tot gebruiker zo klein mogelijk gehouden